Salı , 21 Nisan 2026

HANDE KADER İÇİN YÜRÜYÜŞ 21 AĞUSTOS PAZAR SAAT 19.00’DA

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, geçtiğimiz hafta yakılarak katledildiği ortaya çıkan trans kadın Hande Kader’e ve bu olayın üzerinden tüm LGBTİ nefret cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla 21 Ağustos Pazar günü 19.00’da bir yürüyüş düzenliyor.

Bu yürüyüşün basın açıklaması şöyle:

Dostumuz, yoldaşımız Hande Kader’in yakılarak öldürülmesine öfkemiz büyük. 23 yaşındaki trans kadın Hande Kader’in yanmış cesedi, yaklaşık 1 hafta önce Zekeriyaköy’de bulundu. Hande, nefret cinayetlerine karşı sesini çıkaran ve herkesi ses çıkarmaya davet eden bir kadındı.

Yıllardır LGBTİ+ Onur Yürüyüşlerinde, Trans Onur Yürüyüşleri’nde ve yıl içinde düzenlediğimiz eylemlerde, homofobik ve transfobik nefret söylemlerinin bu cinayetlerin önünü açtığını, katillerin cezasız kalabildiğini, nefret suçları yasasının aciliyetini haykırıyoruz. Ne yazık ki son iki yıldır yürüyüşlerimiz engellenmek isteniyor, ancak nefret cinayetlerinin önüne geçmek için görünür olmaya, sokakta olmaya ve taleplerimizi haykırmaya ihtiyacımız var.

Transgender Europe’un dünyadaki trans cinayetleri raporuna göre Türkiye Avrupa’da 1. Dünyada 9. sırada. Trans kadınlar zorunlu seks işçiliği yapmak zorunda kalıyor, seks işçiliği yaptıkları içinse damgalanıyor. Bizler homofobisiz, transfobisiz ve orospufobisiz bir dünya istiyoruz.

Münevver, Özgecan, Wisam, Hande… Kadın, trans ya da eşcinsel oldukları için hayatını kaybeden herkes için adalet istiyoruz. Hande’nin yakılarak öldürülmesine sebep olanların, Maraş’ta, Madımak’ta, Cizre’de insanları yakanlardan güç aldığının farkındayız. Nefreti bitirmenin tek yolunun hep birlikte bu nefrete ve cinayetlere karşı ses çıkarmak olduğunu bir kez daha tekrarlıyoruz. 

21 Ağustos Pazar günü 19.00’da Tünel’den Galatasaray’a gerçekleştireceğimiz ve Hande Kader için Adalet isteyeceğimiz yürüyüşümüze toplumun tüm kesimlerinden katılım bekliyoruz.

Bu yürüyüşün Facebook etkinliği BURADA

Buna da bakın

İŞTE 2021 FİLMEKİMİ’NİN KUİR FİLMLERİ

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 20. kez düzenlenen Filmekimi 8-17 Ekim’de İstanbul ile Ankara …