2014 Türkiye’nin LGBT tarihinde önemli bir yıl oldu. Medyaya konu olan eşcinsel evliliklerin yanı sıra hep cinayetleriyle gündeme gelen trans bireyler 2014’te ilk kez güzellik yarışmalarıyla görünürlük sağladı. Milletvekilleri ve belediye başkanlarının LGBT’lerle ilgili somut adımlar atması ise yine 2014’te gerçekleşti. Katılımın bugüne kadarki en yüksek rakama ulaştığı Onur Yürüyüşü’nün coşkusu ise bambaşkaydı.
İşte ana başlıklarla, Türkiye’den 2014’e damga vuran LGBT gelişmeleri:
EŞCİNSEL EVLİLİK: İstanbul Boğazı’nda gerçekleşen iki eşcinsel erkeğin sembolik düğünü uzun süre medya gündemini meşgul etti. İlk kez bu kadar büyük ve açık bir eşcinsel evlilik haberiyle yüzleşen kamuoyu tam anlamıyla şok oldu. Kimisi haberi tarafsız olarak verirken kimisi nefret diliyle okuyucularına servis etti. Hayatlarını birleştirme kararı alan Ekin ve Emrullah çifti düğün sonrası yaşadıkları evlerinden ve çalıştıkları işlerinden kovulmanın sıkıntısını yaşadılar.
TRANS’LARA ŞİDDET VE TRANS CİNAYETLERİ: Muhabir Michelle Demischevich Kurt, IMC TV’deki işinden “kıyafet ve davranış kuralları”na uymadığı için kovuldu. IMC TV, konu hakkında “bu kişinin işten çıkarılmasının cinsel kimliğiyle alakası yoktur” açıklaması yaptı ama soru işaretleri akıllara gelmeye devam etti. 2014 yılı boyunca onlarca trans küçük veya büyük yaralamalara ve gasp olaylarına maruz kaldı. Ve ne yazık ki yine onlarcası hayatlarını kaybetti. Bütün bu olumsuz gelişmelere karşın, Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı ve ilk kez bir transfobik hakarete tazminat cezası verildi.
Ayrıca siyaset alanında seslerini duyurmaya başlayan LGBT’ler için 2014 önemli bir yıl oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk kez CHP’li Binnaz Toprak tarafından Trans Cinayetleri’yle ilgili basın açıklaması yapıldı. Trans aktivistlerinin de katıldığı açıklamada “Anayasal eşitlik” talebi yinelendi. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise yaşanan trans cinayetlerini Meclis gündemine taşıyarak, hükümetin bu saldırılara dönük yasal ve fiili tedbirler alma noktasında kalıcı çözümler ortaya koymadığını söyledi.
YASAKLAMALAR: Grindr’ın yasaklı kalmaya devam ettiği 2014’te, Planetromeo.com, Gay.com ve daha birçok web sitesine getirilen engellerle LGBT’lerin sosyalleşmesi engellenmeye çalışıldı.
TRANS BUT GÜZELLİK YARIŞMASI VE TRANS DEFİLESİ: Kimi aktivistler “heteroseksizm’e öykünmesi” yüzünden bu yarışmayı eleştirse de, Trans But Güzellk Yarışması, kulis görüntülerinin ABD’deki yayın organlarında bile kendine yer bulmasıyla Türkiye’nin LGBT’lerinin sesini dünyaya duyurmakta büyük etken oldu. Yarışmanın birincisi Yankı Bayramoğlu, daha sonra Kasım ayında Tayland’ta düzenlenen Uluslararası Trans Güzellik yarışması Miss International Queen’de Türkiye’yi temsil etti. Bayramoğlu bu yarışmada 6. oldu. Kasım ayında ayrıca Öykü Ay önderliğinde trans ve gey modellerin yer aldığı Türkiye’nin ilk moda defilesi yapıldı.
ABD BAŞKONSOLOSUNUN MÜSTAKBEL TÜRK EŞİ: Türkiye ABD Başkonsolosu Charles F. Hunter’ın Türk bir erkekle evleneceği haberi Aralık ayının ilk günlerinde gündeme bomba gibi düştü. Bu müstakbel damadın şarkıcı Ramadan Çaysever olduğu ortaya çıktı. Haberi duyuran Sabah gazetesi önderliğinde, konu “şaşılacak bir şey” olarak işlendi. Medyada yine konuyla ilgili nefret söylemleri aldı yürüdü.
100.000 KİŞİLİK ONUR YÜRÜYÜŞÜ: 29 Haziran Pazar günkü LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne 100.000’e yakın insan katıldı. İstiklal Caddesi’nin gökkuşağı renklerine boyayan yürüyüşte bazı grupların tacizlerine rağmen hiçbir olay çıkmadı. LGBTİ’lerin 2014’teki bu en büyük gövde gösterisi –elbette- medyada kendine yeteri kadar yer bulamadı.
AHMET YILDIZ DAVASINDA DURUM 8 YILDIR BİLDİĞİNİZ GİBİ: Homofobik nefret cinayeti sonucu 2008 yılında yaşamını yitiren Ahmet Yıldız’ın ardından açılan davanın 18. duruşması 13 Kasım’da İstanbul Anadolu Adliyesi 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme Heyeti, katil baba Yahya Yıldız hakkında kırmızı bültenle arama emrinin infazının beklenmesine ve bilgi için Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ve Emniyet Müdürlüğü’ne yazılmasına karar verdi. Dava bir kez daha ertelendi.
BELEDİYELERİN VE SİYASİ PARTİLERİN LGBT DOSTU İCRAATLARI: Şişli ve Beşiktaş Belediyeleri, seçim öncesinde imzaladıkları “LGBT Dostu Belediyecilik Protokolü”nde verdikleri sözleri unutmadı. Beşiktaş Belediyesi, Nefret Cinayetlerini Anma Günü şerefine billboardlarda bununla ilgili görsellere yer verirken Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, medyanın cinsel kimliğini diline doladığı özel kalem müdürü Boysan Yakar’a sahip çıktı. Şişli Belediyesi ayrıca kendi binası kapsamında LGBTİ’lere yönelik sağlık hizmeti sunulmasına karar verdi. Bunlara ek olarak CHP, Nefret Cinayetleriyle ilgili LGBT’leri koruyan mesajlarını sosyal medyadan paylaştı. Yıl boyunca CHP ve HDP’den bazı milletvekilleri LGBT’lere destek verdi.
TÜRKİYE’NİN İLK EŞCİNSEL YAŞAM DERGİSİ G ZONE: “Çıktı”, “Çıkacak”, “ Adı oydu, buydu”, “Hangi erkek ünlü kapak olacak?” derken Türkiye’de eşcinsel magazini ve yaşam haberlerini normalleştirmek için atılan en büyük adımlardan biri olan G ZONE, Eylül ayından itibaren dijital olarak yayın hayatına başladı. Derginin ilk sayısına Hülya Avşar, Ayşe Hatun Önal, Nükhet Duru gibi isimler destek verdi. Aralık ayının kapağında ise Türkçe pop’un en sevilen erkek şarkıcılarından Tan Taşçı yer alarak açıklamalarıyla medyada gündem yarattı. LGBT’lerin sesi bir kez daha bu sayede duyurulmuş oldu. G ZONE 2015’te de ses getirmeye devam edecek.
GZONE DERGİ’Yİ MOBİL CİHAZINIZA İNDİRMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARI KULLANABİLİRSİNİZ: