Pazar , 26 Nisan 2026

EKREM İMAMOĞLU LGBTİ+’LARLA İLGİLİ “HİÇBİR İNSANI AYIRMAM” DEDİ AMA AÇIK EŞCİNSEL ESKİ BELEDİYE ÇALIŞANININ MAĞDURİYETİ HALEN DEVAM EDİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Danla Biliç’in sunduğu “Zor Sor” 8 Mart özel yayınında kadınların sorularını yanıtladı. Programda Eray Özgüner, İmamoğlu’na “Eviniz olsa LGBTİ+’lara kiraya verir misiniz? İBB’de LGBTİ+’lara iş imkanı verir misiniz” diye sordu.

İmamoğlu şöyle yanıtladı:

“Bir kere şunu söyleyeyim, sorunun tersinden başlayayım. İnsana insan gözüyle bakmak kimliğine sahibim bir kere. İki, benim görevim buna mecbur zaten. İnsanları sınıflandırmaya ve ayrımcılığa başladığınız an bu sefer her konuda ayrımcılığa doğru devam edersiniz. Bu bir yerden başlar ve devam edersiniz. Dolayısıyla ben hiçbir insanı ayırmam. Bu bakımdan bu kişisel hayatım için de geçerli, toplumsal hayatım için de geçerli ve benim şu an görevimin de gereği bu. Kanun da bana bunu böyle emrediyor.”

İmamoğlu, Özgüner’in pandemide LGBTİ+’ların yaşadığı iş ve kalacak yer sorunlarını hatırlatması, LİSTAG’la görüşmesini rica etmesi, barınma evi kurulmasından bahsetmesi üzerine şöyle devam etti:

“Bu konuda inanın önüme gelmiş bir sorunla ilgili, ya da soruyla ilgili ya da çözümle ilgili bir gündem gelmedi. Gelirse, bize başvuru yaparlarsa, ama işsizlikle ilgili az önce bahsettiğim istihdam ofislerimiz var. Özel ilgileniriz. Ama barınmayla ilgili sorunları varsa gelsinler, bilgilenelim. İnsan hakları çerçevesinde ilgileniriz süreçle. Ama önüme gelmedi böyle bir konu. Ben de özel olarak sorgulatırım.”

Ekrem İmamoğlu’nun bu yanıtına rağmen, 10 Ocak 2020’de yayınlanan Kaos GL’nin haberinde İBB’den cinsel yönelimi yüzünden henüz eğitim aşamasında işten çıkarıldığını söyleyen beyaz masa personeli Erkan Altay, işe iadesi ile ilgili adım atılmadığını söylemişti.

Erkan Altay, 31 Aralık 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Beyaz Masa’da işe başladı. Sözleşmesini imzaladıktan sonra İBB hekimi kendisine askerlikten muafiyet gerekçesini sordu. Altay, eşcinsel olduğu için rapor aldığını söyledi. Kendisine bu sorunun sorulmasını ve sonraki sürecin tamamının sorunlu olduğunu belirten Altay, bu durumu müdürleri F.S.’ye aktardı. Yaşananların ardından 6 Ocak’ta ise işine son verildi.


Altay’ın yaşadıklarını KaosGL.org’ anlatması, sosyal medya üzerinde olayın gündem olması ve gelen tepkiler üzerine üst yönetim yetkilileri Altay ile iletişime geçti. Altay, üst yönetim yetkililerinin kendisine “işe iade yapılacağını ve yaşananların telafisi için 9 Ocak Perşembe günü İBB tarafından kendisiyle iletişime geçileceği” sözünün verildiğini söyledi. Ancak Altay’ın aktardıklarına göre kendisiyle iletişime geçilmedi. Aksine işyerinin Whatsapp grubundan da çıkarıldığını söylemişti. Bu haber yapılırken (8 Mart 2021) tekrar iletişim kurduğumuz Erkan Altay, farklı kanallardan vekillerin İBB’ye bu konuda soru sorduğunu ancak İBB’nin “eşcinsel olduğu için işten çıkarılmadı” diyerek konuyu kapadığını açıkladı. Altay, Canan Kaftancıoğlu’nun da baş kalemi Can Poyraz aracılığı ile geri alım için söz verdiğini ancak geri dönüş yapmadığını söyledi. Bu haberin detayları burada

İmamoğlu’nun yanıtını aşağıdaki videoda 40:52’den itibaren izleyebilirsiniz.

Buna da bakın

İŞTE 2021 FİLMEKİMİ’NİN KUİR FİLMLERİ

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 20. kez düzenlenen Filmekimi 8-17 Ekim’de İstanbul ile Ankara …