Pazartesi , 15 Haziran 2026

NERESİ OLDUĞUNU BİLMESEK DE, NAURU CUMHURİYETİ EŞCİNSELLİĞİ SUÇ OLMAKTAN ÇIKARDI

Güney Pasifik’te bulunan ada Cumhuriyeti Nauru, eşcinselliği yasa dışı bir suç olmaktan çıkararak ilk cinsel yönelim özgürlüğünü ilan etti. 

21 km2lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesi Nauru, üzerinde yaşayan 10.000 vatandaşının özgürleşmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yıl Avustralya ile yaptıkları bir anlaşma sonrasında kanunlarını düzenleyeceği sözünü veren Nauru Cumhuriyeti, ilk yasa değişikliği paketini onayladı.

Yapılan değişimle eşcinsel ilişkiye girmek tecavüz sayılmaktan çıkarak, yasa önünde serbest bırakıldı.

Nauru’da neresi?

Nauru’yu ilk kez duyduysanız,  resmî adıyla Nauru Cumhuriyeti ve eskiden Pleasant Adası olarak bilinen , Güney Pasifik’te bulunan bir Mikronezyaada ülkesi. En yakın komşusu 300 kilometre (186 mi) doğusunda yer alan Kiribati’nin Banaba Adası’dır. Nauru, 21 km2 lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesidir. 9,322 kişilik nüfusu ile Vatikan’dan sonra en az nüfusa sahip ülkedir.

Nauru ilk olarak en az 3000 yıl önce Mikronezya ve Polinezyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.  Geçmişte Nauru üzerinde 12 kabile vardı ve günümüzde resmî bayraklarındaki 12 köşeli yıldız bu kabileleri temsil etmektedir.

Nauru ekonomisi, 1980’li yılların başlarında yükselmiştir. Nauru’da deniz kuşlarının dışkılarından oluşan guano rezervleri mevcuttur ve bu rezervler fosfat vepotasyum açısından zengindir. Nauru ekonomisi bu guano rezervlerine bağlıdır. Önemli ihtiyaçlar ithal edilmektedir.[4] Küçük ölçekli madencilik hala Nauru Fosfat Şirketi olarak bilinen RONPhos tarafından yapılmaktadır.

Nauru’nun başkenti Yaren, en büyük şehri Boe’dir.

Buna da bakın

İŞTE 2021 FİLMEKİMİ’NİN KUİR FİLMLERİ

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 20. kez düzenlenen Filmekimi 8-17 Ekim’de İstanbul ile Ankara …