Dünyanın en büyük film endüstrisi, Hindistan’daki Bollywood, filmlerinde eşcinsel karakterleri “Akasya Durağı” tadında, genelde parodi malzemesi olarak kullandı. Heteroseksüel maskülenliği yücelten Bollywood, eşcinsel karakterleri aşağılayan filmler de çekti.
Ancak dünyadaki değişimle birlikte Bollywood’ta da değişimler başladı ve son birkaç senedir bu filmlerde yer alan eşcinsel karakterler klişelerin dışına çıktı.
New York Times’ın haberine göre, geçtiğimiz Şubat ayında Hindistan genelinde gösterime giren “Aligarh” isimli filmde yer alan eşcinsel erkek profesör karakterin Bollywood’un önemli oyuncularından biri olan Manoj Bajpayee tarafından canlandırılıyor olması da önemli bir gelişme. Bu film, New York Hindistan Filmleri Festivali’nin kapanış filmi olarak ABD’de gösterilecek.
Bu filmin ardından gösterime giren “Kapoor & Sons” ise başrolündeki iki erkek oyuncunun eşcinselliğinin açığa çıkmasını konu edinen büyük bütçeli bir Bollywood filmi oldu. Woody Allen’ın “Hannah ve Kızkardeşleri” filmindeki karışık aile ilişkilerinden esinlenen film 16 milyon gibi sürpriz bir hasılata ulaştı.
Bir baba-oğul’un araba yolculuğunu ele alacak olan “Dad and Son” ve cinsel kimliğiyle ilgili açılma sıkıntıları yaşayan bir gencin hikayesini anlatacak “The Threshold” ise Hindistan’da gösterime girmesi beklenen diğer LGBT temalı filmler.
Hindistan Sansür Kurulu, hiçbir cinsel yakınlaşma içeren sahnesi olmaması rağmen “Aligarh” isimli filme 15+ yaş sınırı koymuş olmasına rağmen hem bu film hem de diğer filmlerin gösterime girecek olması, Bollywood’un LGBT konularını daha hassasiyetle işlediğinin göstergesi.
GZONE Türkiye’nin En Sevilen Kuir İçerik ve Eğlence Markası