LGBTİ Sözlüğü Ayı Sözlük’ü tanıyalım:
Ayı Sözlük LGBTİ bireylerin sesi olmaya devam ediyor. 14 Ağustos 2011 yılında Dark Bear tarafından kurulan Ayı Sözlük’ün Kuruluş amacı LGBT bireylerin özgürce yazabilmelerini sağlamak, LGBTİ bireylerin sesini duyurmak, düşüncelerini ortaya koymalarını sağlamak, genç LGBTİ bireylerin yönelimlerini kabul aşamasında kendileriyle barışık olmalarını sağlamak, yalnız veya yanlış olmadıklarını göstermek, ötekileştirmeye, transfobiye, homofobiye ve nefret suçlarına karşı duruş sergilemektir. Kuruluşunda hiçbir zaman ticari amaç güdülmemiştir, halen de sitenin bir çok eksiği kurucusu tarafından karşılanmaktadır. Sözlük isminin Ayı Sözlük olmasının sebebi eşcinsel ayılar grubuyla bir ilgisi yoktur. Ayı figürü, bazen bir çocuğun sarılarak uykuya daldığı, güvendiği, sevdiği sevimli bir figürken bazen utangaç ve yalnız yaşamayı seven, sadece yaşamak için avlanan bir doğa canlısı, bazen de burnundan halka geçirilerek, acı çektirilerek sokaklarda zincirlerle dolaştırılan, insan zorbalığına yenik düşmüş bir figür oluşu bu sözlüğün adında etkili olmuştur. Sözlükle ilgili başka bir özellik sözlük yazarları arasında hukuk danışmanı avukatların bulunması, bu işin eğitimini almış psikolog yazarların var olmasıdır. Ayrıca kadrosunda yazılım uzmanları, entryleri kontrol eden editör ve moderatörler bulunmaktadır. Sözlükte en müzik, sinema, edebiyat, cinsellik, tiyatro, güncel olaylar gibi bir çok konu ele alınmaktadır. Kurulduğu günden bu yana 1619 kayıtlı kullanıcı sayısına ulaşan sözlükte, 39379 başlık altında toplam 209553 farklı entry girilmiştir. Toplam 56 adet etkinlik düzenlenmiştir.
Dark Bear’dan sözlük etkinliklerinden bahsetmesini istedik;
“bugüne kadar 56 etkinliğimiz oldu. Biz bu etkinliklere “sözlük zirvesi” diyoruz. Sözlükte de “zirve” başlığı altında bu etkinlikleri üye olmadan görmek mümkün.
Aklımda kalan zirvelerden bahsedersem;
Taksimde düzenlediğimiz ilk zirvemiz 30 Ağustos 2011’de yapıldı. Sözlükteki diğer yazarlarla ilk bir araya geliş, tanışma, sözlük hakkında konuşma, Mersin’den gelen bir yazarımızın getirdiği Kerebiçi afiyetle yememiz aklımda kalanlardan.
Diğer bir zirve yine taksim’deki bir lezbiyen cafede gerçekleşmişti. 9 Kasım 2011’de yaptığımız zirveye daha yolun başında olan bir portal için katılımcı sayısının 13 olması beni oldukça mutlu etmişti. Tabi toplanma yerimiz de hepimiz için ayrı bir deneyim olmuştu.
19 Kasım 2011’de İstanbul’un bir ucunda Tüyap fuar merkezinde gerçekleşen kitap fuarına yazarlarla bir araya gelip gitmiştik. Orada da kitaplar aldık, kitaplar imzalattık, sözlük ile ilgili fikirler paylaştık.
Aklımda kalan önemli zirvelerden biri de “Zenne” filmini yazarlarla beraber izlediğimiz film zirvesidir. 15 Ocak 2012’de gerçekleştirmiştik. Babası tarafından gay olduğu için öldürülen Ahmet Yıldız’ın hayatından bir kesit sunan filmi Ahmet Yıldız’ı bizzat tanımış olan yazarlarla bir arada izlemek duygusal anlar yaşamamıza sebep olmuştu.
Düzenli olarak Onur yürüyüşüne her yıl yazarlarla bir araya gelerek katılıyoruz. Özellikle 2013 yılında Ayı Sözlük bayraklarıyla katıldığımız yürüyüş hiç aklımdan çıkmaz. Orada tüm LGBT bireylerin ve bizleri destekleyen herkesin bir arada özgürce yürümesi kadar keyifli başka bir şey olamaz.
Sözlüğün yaş günlerini de keyifle kutluyoruz. birinci yaşını kutladığımız gece mütevazi ve keyifli geçmişti. Yaptıdığımız jelibonlu hediyelikleri yazarlara dağıtmıştık, pasta kesip birkaç yazara da Ayı Sözlük logolu t-shirtler armağan etmiştik. İkinci yaş gününde daha eğlenceli bir organizasyon yapmıştık. Ben diğer bir yazar arkadaşımla sahne almıştım ve gecenin açılışında şarkılar söylemiştik. Sonrasında yazarlara hediyeler dağıtmıştık ve yine pastamızı kesmiştik. Gecede Hala Diva, Elhan Yavuz Tok çifti, Ramadan Çaysever ve Murat Renay sahne almış ve müzikleriyle bizleri yalnız bırakmamışlardı. Üçüncü yaş günümüzde de yine hediyeler, pastalar ve boş eğlence vardı. Buradan yine katılım sağlayan tüm yazarlara teşekkürlerimi iletmek isterim.
22 Aralık 2012’de aramızda para biriktirip Trabzon’daki hayvan barınağına destek ziyaret gerçekleştirmiştik. Trabzon ve çevresindeki yazarlarımızın katılımıyla gerçekleşmişti. Bizler için anlamlı zirvelerden biridir.
10 Mart 2013’de Eşcinsel edebiyatı konusunda kitaplar yazan iki kitap yazarıyla bir araya gelmiştik. Murat Renay ve Can Çavuşoğlu ile söyleşi gerçekleştirmiştik ve zirve sonunda yazarlardan imzalı kitap hediyeleri alma şansımız olmuştu. Katılımın yüksek olduğu ve benim için unutulmayacak zirvelerden biridir.
4 Mayıs 2013’te de muazzam bir zirve organize etmiştik. Yönetmen Özün Süzen ve Damla Demircioğlu, Yaşam koçu arascan Dönmez, Başak Hülya Dağdaş ve fotoğrafçı Esra Köse ile bir araya gelmiştik. – ötekileştirmek ve ayrımcılık, hak öznesi olarak doğa ve türcülük, sokak çocukları, çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet, homofobi, kimlik çatışması, toplumsal cinsiyet, “kendi”nin bilgisine ulaşmak gibi konuları konuşmuştuk. Oldukça faydalı ve iletişimle geçen bir zirve olmuştu.
8 eylül 2013’te trans bireylerin hayatlarından bir kesit sunan “Teslimiyet” filminin yönetmeni Emre Yalgın, Oyunculardan Seyhan Arman, Ayta Sözeri ve Didem Soylu’nun katılımıyla önce filmi izleyip sonrasında da oyuncu ve yönetmenlerle söyleşi yapmıştık. Bu da unutamadığım zirveler arasında yerini alır.
25 Haziran 2014’te 10. Hormonlu domates ödülleri gecesine yazarlarla bir araya gelip katılmıştık. O gece sunucu olan Seyhan Arman’dan temsili ödül almıştım, o hormonlu domatesi hala evimde saklarım. Orada olmak güzeldi.
20 kasım 2014’te tamamen dayanışma için organize edilmiş olan Trans gay Fashion Defilesine katılım sağlamıştık. Hayatlarını zorluklarla devam ettiren trans arkadaşlarımızın misafirhanelerindeki sıkıntıları çözmek adına organize edilmiş defileye katılım sağlamak bizim için önemliydi ve orada olmak bizi mutlu etmişti.
Aslında daha bir çok etkinlikler var ama daha fazla uzatmak doğru olmaz, basketbol zirveleri, Sahaf festivali katılımı, Fasıl etkinliği, Film festivalleri katılımlarımız, sohbet etmek, yeni yıl kutlamak, bayramlaşmak için bir araya geldiğimiz zirveler de oluşturuluyor.”