Pazartesi , 19 Mayıs 2025

VİCDANİ RETÇİ LGBTİ AKTİVİSTİ GÖZALTINA ALINDI

Vicdani retçi, LGBTİ aktivisti Mehmet Tarhan; Aydın girişinde “askerlik kanununa muhalefetten” araması olduğu söylenerek gözaltına alındı.

Tarhan gözaltına alınışını sosyal medya hesaplarından şöyle duyurdu:

“Az önce Aydın girişinde “askerlik kanununa muhalefet”ten aramam olduğu söylenerek gözaltına alındım. Aydın emniyetine götürülüyorum”

Sağlık kontrolünden geçirilen Tarhan’ın Emniyet’te bekleyişi devam ediyor.

Tarhan göz altına alınmasından yaklaşık 2 saat sonra (09.40) sosyal medya hesabından şunu yazdı: 09:30 itibarıyla Aydın adliyesinde savcıyı bekliyoruz. Dosya içeriğini ifade sırasında öğreneceğiz.

Mehmet Tarhan saat 12.20 civarında sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaparak son durumunu açıklığa kavuşturdu: Az önce Askerlik Şubesi tarafından “Birliğe gitmem” istenerek serbest bırakıldım. Bundan sonrası yine “sivil ölüm”

Ne olmuştu?

Tarhan, 2001 yılında askerlik yapmayı reddetmiş ve vicdani reddini açıklamıştı. 2005 yılında ise zorla askere alınmış, hakkında “emre itaatsizlik”ten iki ayrı dava açılmış, askeri hapishanede tutuklu bulunduğu süreçte kötü muameleye maruz kalmıştı.

Tarhan askerlik yapmayı reddetmesine rağmen, eşcinsel kimliğinden ötürü Anayasa’ya ve AİHM’e aykırı bir şekilde fiziksel muayeneye sokulmak istenmişti.

25 Mayıs 2005 tarihli bir tutanağa göre, Tarhan’ın saç ve sakalının kesilmesine karşı çıkması sonucunda yedi asker tarafından zor kullanılarak saç ve sakalı kesilmiş, Tarhan o gün yedi veya sekiz asker tarafından yere yatırıldığını ve üstüne çıkılarak saç ve sakalının kesildiğini, bundan dolayı vücudunun çeşitli bölgelerinde bereler, sıyrıklar ve ağrılar meydana geldiğini ifade etmişti. Tarhan, aynı tarihte yirmi sekiz gün sürecek bir açlık grevine başlamıştı.

AİHM Türkiye’yi suçlu bulmuştu

Tutuklu kaldığı süreçte yaşananlar ve vicdani ret hakkına ilişkin Tarhan’ın AİHM’e yaptığı başvuruda ise AİHM düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün demokratik bir toplumun temellerinden olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine karar vermişti.

AİHM, Türkiye’yi 10 bin Avro tutarında manevi tazminat cezasına çarptırmıştı.

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi ise AİHM’in Türkiye’yi mahkum eden kararını dikkate almayarak Şubat 2015’te, Mehmet Tarhan hakkında 15 ay hapis cezası vermiş; ceza 9 bin TL para cezasına çevrilmişti.

Kaynak:KAOS GL

Buna da bakın

RAINBOW DANCE İZMİR: GZONE İKİ PARTİYLE, İKİ GECE İZMİR’DE

GZone, İzmir’de coşkusu mekanlardan taşan partilerine devam ediyor. Rainbow Dance İzmir bu kez yoğunluktan etkilenmemeniz …