Çarşamba , 19 Ağustos 2026

TİYATROHAL’DEN LGBTI TEMALI BİR OYUN: ÖRÜMCEK KADININ ÖPÜCÜĞÜ

“ Tarihin en kanlı baskı dönemlerinden biri, diktatörlük altındaki 1970’ler Arjantin’i… Aynı hapishane hücresinde, yolları dışarıda kesişmesi neredeyse olanaksız iki mahkum…
Cazibe dolu filmlerin fantazileriyle gerçeği katlanılır kılmaya çalışan Molina ve tüm benliğini davasına adamış olan ateşli devrimci Valentin.
Düş ile gerçeğin, tutsaklık ile bağımsızlığın sınırlarının ortadan kalktığı bir hapishane hücresi… İnsan sevgisinin, aşk ve onurun buyurgan bir sisteme karşı direniş öyküsü, bilinen gerçeği sorgulayan, insan dönüştüren bir masal, Örümcek Kadının Öpücüğü ”

“ Bedenini Mahkum Edebilirler ,  Ama Ruhunu Asla ”
Manuel Puig
’in Örümcek Kadının Öpücüğü adlı romanı (1976), escapism (düş dünyasına kaçış) akımında verilen en önemli eserlerden biri olarak gösteriliyor. Oğuz Utku Güneş’in aynı adlı roman, oyun ve filmden uyarladığı Örümcek Kadının Öpücüğü’nde, romanda söz edilen 1942 yapımı gerilim filmi Kedi İnsanlar’da bu sefer sahnede can buluyor.
İlk kez Play Within a Play  tekniği ile sahnelenen Örümcek Kadının Öpücüğü, ayrıca sinema tarihinin iz bırakmış filmlerinden referanslar ve yönetmenin bazı metinlerinden oluşuyor.
Molina ve Valentin’in anıları ve mizah anlayışları ile sevdikleri filmlerden başka düş kişileri de hikayede yerlerini alıyorlar.

Oyun içinde oyun’da geçen DeWitt BODEEN filmi Kedi İnsanlar’ın konusu ise şöyle;

  “Transilvanya’daki atalarından miras kalan bir lanete göre şehvete kapıldığı an vahşi bir pantere dönüşeceği korkusuyla yaşayan İrena , New York’taki ilk günlerinde tanıştığı Oliver’a aşık olur. Kısa sürede evlenenen çiftin hayatları İrena’nın öpüşmeyi dahi reddeden inançları ve yırtıcılaşan davranışları yüzünden kabusa döner. İrena kadınsı bir içgüdü -ya da hayvansı bir dürtü- ile Oliver’ın iş arkadaşı Alice’i bir tehdit olarak görmeye başlar…”

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda bir Broadway müzikali olan Sidikli Kasabası Müzikali’ni ve TiyatroHâl’de Albert Camus’nün Adiller (Doğrular) adlı eserini sahneleyen Oğuz Utku Güneş, tiyatro edebiyatında devrim üçlemesi yolculuğunu Örümcek Kadının Öpücüğü ile tamamlıyor.

Örümcek Kadının Öpücüğü’nde Göktay Tosun, Çağdaş Tekin, Melina Özprodomos,  Ayşegül Bahtiyaroğlu, Oğuz Utku Güneş  ve  Lewgoy rolünde sesiyle Selçuk YÖNTEM rol  alıyor.

Oğuz Utku Güneş’in uyarlayıp yönettiği oyun da, yönetmen yardımcılığını Destan Batmaz, ışık tasarımını Ayşe Ayter, kostüm tasarımını Katina Özprodomos,  dekor tasarımını Güney Zeki Göker ve Onur Soyal üstlendi.

TiyatroHÂL’den Örümcek Kadının Öpücüğü’nün 2014 Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde En Başarılı Erkek Oyuncu, En Başarılı  Yönetmen dalında Adaylıkları  ve Direklerararası Seyirci Ödülleri’nde En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Prodüksiyon dallarında ödülleri bulunuyor.

OYUNCULAR

LUİS MOLİNA / Göktay TOSUN

VALENTİN ARREGUİ / Çağdaş TEKİN

İRENA DUBROVNA / Melina ÖZPRODOMOS

ALİCE MOORE / Ayşegül BAHTİYAROĞLU

OLİVER REED / Oğuz Utku GÜNEŞ

Ve MÜDÜR LEWGOY Rolünde Sesiyle SELÇUK YÖNTEM

Manuel PUIG ve DeWitt BODEEN’in eserlerinden …

YÖNETMEN, PROJE TASARIM VE UYARLAMA: Oğuz Utku GÜNEŞ

YÖNETMEN YARDIMCISI: Destan BATMAZ

IŞIK TASARIMI: Ayşe AYTER

KOSTÜM TASARIMI: Katina ÖZPRODOMOS

DEKOR TASARIM: Güney Zeki GÖKER , Onur SOYAL

IŞIK OPERATÖRÜ: Hakan YILMAZ

REJİ ASİSTANI: Burak DEMİREL

OYUN ASİSTANLARI: Rıfat SECAL, Merve ÇEPNİ, Ceren YILMAZ

AFİŞLER: Taner KARAGÜZEL , Burcu SAĞLAM

Oyun Fotoğrafları: Hasan Kılıç, Destan Batmaz, Güney Zeki Göker, Taner Karagüzel

OYUNUN OYNANACAĞI TARİHLER VE SALONLAR:
23-24 / 30-31 OCAK 20:30 TİYATROHÂL (Mecidiyeköy)
1 ŞUBAT  20:30 YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ (Bakırköy)

Buna da bakın

RECEP ÖZDAŞ YAZDI: AFTER SUN, CALL ME BY YOUR NAME’E BİN ÇEKER, NİYE Mİ?

After Sun, Call Me By Your Name‘ e bin çeker. Niye mi?   Çünkü film hatırlamak …

Bir yorum

  1. Neden LGBT temalı her oyun sadece İstanbulda sahneleniyor?? Garaj oyununu hala izleyemedim. Umarım İzmir’de de sahnelenir her iki oyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir